Historien bag Hotel GSH

Calle og Rose, parret der skabte Hotel Ryttergården
Carl Edvard Mogensen er født og opvokset på Bornholm og uddannet som manufakturhandler. I slutningen af 1960’erne fik Carl Edvard Mogensen den gode idé at bygge et hotel, hvor værelserne havde bad og toilet. Det fandtes ikke dengang, og særligt handelsrejsende var trætte af, at der kun var hotelværelser med fælles bad og toilet på gangen på Bornholm. De syntes, at Bornholm var et uland, som Carl Edvard Mogensen udtrykte det.

Den første bygning med 21 hotelværelser stod klar i 1966, og de blev hurtigt populære hos såvel forretningsrejsende som feriegæster, der skulle til Bornholm. Indtjeningen fra den første investering i Hotel Ryttergården dannede grundlag for at investere i flere hotelværelser i 1969 og 1970. Senere byggede Carl Edvard Mogensen hovedbygningerne i 1973, 1986 og 1992.

I alt blev der bygget 132 værelser og lejligheder gennem knap 40 år på den 65.000 m² store grund i Rønne, og dermed var Hotel Ryttergården skabt. Navnet Hotel Ryttergården blev valgt i sin tid, fordi Carl Edvard Mogensen altid har interesseret sig for hestesporten. Særligt travsporten, hvor Carl Edvard Mogensen selv har været storvindende travkusk på Bornholms Travbane. På de store marker omkring de første hotelbygninger gik hestene på græs, og mange piger og drenge fra Rønne har lært at ride på hestene fra staldene på Hotel Ryttergården.

Det er dette enestående livsværk som Carl Edvard Mogensen og hans hustru Rosemarie Kofoed har skænket via Carl Edvard Mogensen Fond til det, for Bornholm, så vigtige projekt, Green Solution House – et banebrydende bæredygtigt videns- og konferencecenter. ”For mig handler det også om at gøre noget godt for Bornholm. Jeg ser med nogen bekymring på den udvikling, som vores ø går i gennem i disse år, men jeg er sikker på, at et grønt kongrescenter vil give os et løft. Det ligger mig meget på sinde”, fortalte Carl Edvard Mogensen tilbage i 2013.

Carl Edvard Mogensen gik bort i juni 2019 i en alder af 95 år. Ære være hans minde.